chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Śledziona

Artykuły



Śledziona w chińskiej medycynie to narząd odpowiedzialny za transport i transformację, czyli trawienie. Nie jest to narząd w rozumieniu współczesnej anatomii sąsiadujący z trzustką. Można powiedzieć, że „chińska” śledziona znajduje się w każdej komórce ciała, gdzie odbywają się procesy metaboliczne.

Śledziona trawi dostarczając organizmowi energię (qi), krew i tzw. cenne płyny, odżywiające wszystkie struktury ciała. Jeśli śledziona jest w złej kondycji, qi, krew i cenne płyny występują w niedoborze, a zamiast tego powstaje wilgoć, z której z czasem powstaje śluz przypominający konsystencją wysuszony kisiel. Wypełnia on przestrzenie międzykomórkowe będąc przyczyną powstawania astmy, cellulitu, otyłości, ociężałości fizycznej i umysłowej i innych poważnych dolegliwości.

Wilgoć jest jakby zapasem, który śledziona odkłada na czas, kiedy będzie odciążona i zdoła ten zapas przetworzyć. Tym dobrym czasem, przy dużych zapasach, na przetworzenie wilgoci i śluzu jest głodówka lub post.

Objawami zaburzenia funkcji śledziony są m.in.:
• osłabienie
• ociężałość
• kłopoty z koncentracją
• słabe kończyny
• słaby głos
• zmniejszenie apetytu
• obrzęki
• wzdęcia, szczególnie po jedzeniu
• luźne stolce

Przyczyną dysfunkcji śledziony jest, m.in. spożywanie w nadmiarze cukru, słodyczy, produktów surowych, zimnych, o kwaśnym smaku, a także ubogich w qi (konserwy, mrożonki, z mikroweli). Nie służą jej też: siedzący tryb życia, niedobór snu i ogólne przemęczenie.

Zaburzenie funkcji śledziony wynika często z jej przeciążenia, tj. nadmiaru produktów do przetworzenia, szczególnie tych ciężkostrawnych. Przejadanie się nawet najlepszej jakości produktami zawsze doprowadzi do zmęczenia, skutkującego osłabieniem śledziony i problemami trawiennymi.

Ważne jest zatem, aby:
• jedzenie było w przewadze ciepłe i ugotowane, czyli lekkostrawne;
• jeść umiarkowane porcje(pożądany lekki niedosyt po jedzeniu) posiłków w miarę monotematycznych;
istotne jest nie łączenie zbyt wielu produktów, szczególnie białek z węglowodanami;
• główny posiłek(ciepły, ugotowany) zjadać między 7 a 11, w maksimum energetycznym
żołądka i śledziony;
• wieczorem jadać mało, a najlepiej wcale - ostatni posiłek o 18-19; poprawi to jakość snu,
a rano śniadanie zje się z większym apetytem;
• posiłki jadać regularnie.

Śledziona trawi jedzenie, ale też informacje. Nadmiar pracy umysłowej, nadmierne rozmyślanie i zamartwianie się także prowadzą do jej przeciążenia. Należy pamiętać o tym przy spożywaniu posiłków.

Gdy konsumujemy w czasie lunchu biznesowego, omawiając ważne sprawy, oglądając telewizję, lub czytając, nasza śledziona ma naprawdę co robić, trawiąc jednocześnie informacje i jedzenie. Często prowadzi to do niestrawności i uczucia ciężkości po jedzeniu.

W trakcie posiłków skupiajmy się zatem na jedzeniu, w spokoju, powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs, a od stołu wstawajmy z radością, lekkością i przypływem energii.


Przygotowała Halina Gruszewska


Powrót do treści | Wróć do menu głównego