chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Święta Wielkanocne

Przepisy > Inne

Żurek Wielkanocny


Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek suszonego borowika
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz
  • 250 - 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
  • 100 ml śmietany (opcjonalnie)


Do podania

  • ugotowane jajka, suszony majeranek




Wykonanie:

Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minu do miękkości warzyw.
Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
Dodać żurek - zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem. Do zupy można też dodać pokrojoną w kosteczkę ugotowaną w wywarze marchewkę.

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym


Składniki:

  • 2 filety śledziowe (ze słonej zalewy)
  • 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
  • 1/4 cebuli (najlepiej podłużnej) lub 1 szalotka, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku


Zalewa:

  • 1/3 szklanki oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny



Wykonanie:

Filety śledziowe opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimnąą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.
Wymieszać składniki zalewy. W salaterce umieścić śledzie, pokrojone ogórki i cebulę, wlać zalewę, wymieszać, włożyć do słoika i wstawić do lodówki na 24 godziny lub na całą noc.
Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem.

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 2 porcje
  • 2 filety śledziowe (np. w oleju lub marynowane w occie lub wypłukanych solonych)
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżki marynowanej ostrej papryczki np. jalapeńo, peperoni
  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków + 1 łyżka cebulki marynowanej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej lniany




Wykonanie:

Filety marynowane w occie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, filety w oleju po prostu odsączyć i wyjąć na deskę.
Śledzie drobniutko posiekać razem z natką pietruszki, dodać świeżo zmielony pieprz, musztardę, sok z cytryny i cukier i wszystko razem wymieszać siekając.
Posiekać też marynowane papryczki jalape
ńo, marynowane podgrzybki i cebulkę, szczypiorek, wszystko wymieszać ze śledziami.
Małe filiżanki smarować olejem lnianym, wypełnić tatarem i wykładać na talerzyki. Udekorować listkiem natki lub posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie grzybkiem marynowanym.


Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro



Składniki:

  • 10 gotowych filetów śledziowych (wypłukanych lub w oleju)
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 czerwona papryczka chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
  • słoik ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • olej lniany lub rzepakowy
  • pęczek szczypiorku lub natki




Wykonanie:

Śledzie osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić na kawałki i włożyć do szerokiej miski. Dodać musztardę, papryczkę chili pokrojoną na cienkie plasterkidoprawić świeżo zmielonym pieprzem, i wymieszać.
Cebulę pokroić w "piórka", suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na paseczki. Cebulę i pomidory dodać do śledzi i wymieszać. Wszystko włożyć do słoika, wlać ocet balsamiczny, olej ze słoika z suszonymi pomidorami oraz kilka łyżek oleju lnianego.
Delikatnie przekręcając zamkniętym słoikiem wymieszać składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Odstawić na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły. Można przechowywać kilka dni w lodówce. Podawać posypane szczypiorkiem i natką.

Śledzie korzenne



Składniki:

  • 400 g (ok. 6 sztuk) filetów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki whisky lub brandy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki musztardy (dijon lub francuskiej - wieloziarnistej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego (lub innego roślinnego np. rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
  • 1 cebula np. cukrowa lub 6 szalotek
  • listek laurowy, 2 gwiazdki anyżu, 5 goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku, 2 łyżeczki mielonego kardamonu (+ 4 całe nasiona jeśli mamy), 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego




Wykonanie:

Śledzie wyjąć z oleju (nie będzie potrzebny), pokroić na kawałki. Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. Odstawić.
Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolniąę aromaty. Dodać przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać.
Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju.ć do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego