chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Bezglutenowe

Przepisy > Inne


Uwaga:
w niektórych przepisach zastosowano mąkę lub płatki owsiane, zawierające gluten, jednak jest on tu dość dobrze tolerowany; można je zastąpić inną mąką bezglutenową lub kaszą jaglaną. Zamiast ksylitolu można dodawać stewi, a zamiast cukru pudru - puder ze stewi; ilość dostosować do potrzeb.
Przepisy opracowała Inka Borzymowska

Chleb Gryczany

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • sól
  • woda
  • czarnuszka


Wykonanie:

Kaszę opłucz, umieść w garnku i zalej 700ml wody. Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą' wody. Odstaw na cały dzień.Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem kokosowym, posyp z wierzchu czarnuszka i solą Umieść w nienagrzanym piekarniku i pozostaw na całą noc. Rano piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piecz ok. 1h.




Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/

C:\Users\Ania\Desktop\zdjęcia na stronę\DSC_2889.JPG
Error File Open Error

Ciastka bananowe

Składniki:

- dojrzałe banany (im bardziej tym lepiej)
- bakalie (do wyboru do koloru)
- suszone owoce
- płatki owsiane
(opcjonalnie: gorzka czekolada, prażona kasza jaglana, cynamon)

Wykonanie:

Banany rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania "zwięzłej" masy. Formować na papierze do pieczenia niewielkie kulki . Piec w temp. 180 C ok. 10 minut, obserwować. Zdejmować z papieru dopiero po ostygnięciu (inaczej będą się rozklejać).




Tarta cytrynowa

Składniki:

- 100 g masła
- 100 g ksylitolu
- 80 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 łyżki sparzonej skórki z cytryny
Dodatkowo:
- 125 ml soku z cytryny
- 80 g ksylitolu

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajo, mieszamy i znów to samo. Dodajemy resztę składników sypkich i skórkę cytrynową, mieszamy. Wykładamy do tortownicy, pieczemy ok 40 minut w 180 i obserwujemy.
Sok z cytryny gotujemy z ksylitolem ok. 3 minut stale mieszając. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką i polewamy gotowym sosem. Pozostawiamy do wystudzenia.


Ciastka różane

Składniki:
- 2 szklanki drobnych płatków owsianych
- 100 g masła
- 1 jajo
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 duża łyżka mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura z róży "na oko", do uzyskania smaku, jaki chcemy (musi być porządna!)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:
Rozpuścić masło, po przestudzeniu wbić jajo, dodać ksylitol, mąkę, proszek, konfiturę i rozdrobnioną czekoladę, porządnie wymieszać. Dodać płatki, znów wymieszać.
Formować bardzo małe kupki na papierze. Piec ok. 5 minut w 190 C. Obserwować, bo szybko się rumienią!





Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki:
150 g masła
100 g mąki owsianej
130 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki kukurydzianej
3 żółtka
80 g ksylitolu
- na wierzch ciasta
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 ml drobno posiekanego rabarbaru
400 ml pokrojonych truskawek
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w misce lub na blacie, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez około 20 minut w lodówce
Obrany i posiekany drobno rabarbar ( na około 0,5 cm ) posypać cukrem waniliowym, skórką z cytryny i imbirem, wymieszać
Truskawki umyć i pokroić na plastry
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i mąki ziemniaczanej
Na dużą blachę (40 x 28 cm ) wyłożyć papier do wypieków
Ciasto wyjąć z lodówki, na tartce o dużych oczkach zetrzeć 80 % ciasta, rozsypać je na dnie formy, delikatnie dociskając dłonią
Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno zrobić się złociste
Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić
Na podpieczony spód równomiernie rozsmarować pianę z białek
Na białka rozłożyć truskawki i rabarbar, zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na owoce , to samo zrobić z płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym
Wstawić do piekarnika na około 20 – 25 minut
Kiedy ciasto zarumieni się, wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto, przestudzić
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Jabłecznik z polewą czekoladową (tortownica 20cm)

Składniki:
-1 i 1/3 szklanki mąki: po równo kokosowej, jaglanej i z ciecierzycy
-3 jajka
-1/3 szklanki ksylitolu
-4 spore słodkie jabłka
-łyżka kakao
-płaska łyżeczka sody, szczypta soli
-cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny
Na polewę:
-80 g gorzkiej dobrej czekolady
-mleko kokosowe


Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z ksylitolem na gładką masę
Powoli dodać do niej mąkę ryżową, sodę, sok z cytryny, kakao, mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon, imbir i szczyptę soli.
Na końcu dołożyć pokrojone w kostkę jabłka, jeszcze odrobinę kakao i pianę z białek. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (którąkolwiek). Piec w 170 C przez około 40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać roztopioną na parze czekoladą z mlekiem kokosowym.




Ciasto czekoladowo- orzechowe

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
250 g miękkiego masła
150 g ksylitolu
250 g łuskanych orzechów włoskich
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao


Wykonanie:
Czekolade zetrzeć na tartce
Orzechy włoskie drobniutko posiekać nożem
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubić na sztywną pianę
Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka, czekoladę i orzechy, całość utrzeć
Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek, na początek do masy dodać 2 łyżki ubitej piany i wymieszać szpatułką delikatnie, a następnie dodać pozostałą część i również delikatnie wymieszać
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierzch
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 – 180 C, pieczemy przez 40 – 45 minut
Studzimy ciasto, a następnie posypujemy mieszanką cukru pudru i kakao


Naleśniki z mąki gryczanej i z ciecierzycy (na 4 porcje)

Składniki:

-2 kopiaste łyżki mąki gryczanej
-2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy (zmielona w domu)
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-jajko
-1/3 łyżeczki kurkumy
-sól
-ok. 170 ml wody
-odrobina oleju kokosowego do natarcia patelni


Wykonanie:
Składniki wymieszać i roztrzepać, by masa nabrała powietrza. Odstawić na około 20-30 minut a następnie smażyć jak klasyczne naleśniki.





Ciasto z bananami i gruszką (22x12)

Składniki:
-po 1/3 szklanki mąki ryżowej i kukurydzianej oraz 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
-2 jajka
-4 łyżki oleju ryżowego
-pokrojone w kostkę banan i gruszka
-kilka pokrojonych moreli suszonych, kilka dużych pokrojonych daktyli
-3 łyżeczki kakao
-1/5 łyżeczki imbiru
-szczypta soli
-sok z cytryny


Wykonanie:
Dodawać po kolei: mąkę kukurydzianą i jaglaną, olej, jajko, kokos, kakao, mąkę ryżową, imbir, szczyptę soli, jabłka, orzechy, rodzynki/morele/żurawina i daktyle. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej papierem foremki. Piec w 190 C przez ok. 35 minut.
Można dać zamiast banana i gruszki np jabłka (wtedy pewnie trzeba by trochę dosłodzić stewią lub ksylitolem)


Ciastka cytrynowe

Składniki:
- 330 g mąki jaglanej
- 125 g masła
- 100 g ksylitolu (można mniej)
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka + sok z dużej cytryny (porządnie sparzonej!)
- kilka kropli olejku śmietankowego lub innego wedle uznania


Wykonanie:
Masło ucieramy z ksylitolem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kuleczki i układamy na papierze. Pieczemy ok. 20 minut w 180 C.


Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki:
- 6 jajek
- 100 g ksylitolu (można mniej)
- 250 g surowej zblendowanej marchwi
- 250 g zblendowanych orzechów laskowych
- 50 g mąki ziemniaczanej
- tarta skórka z jednej sparzonej cytryny lub pomarańczy
Polecam z domową polewą czekoladową i jakimiś owocami do udekorowania.


Wykonanie:
- ubić żółtka z ksylitolem, dodać marchew i wymieszać
- dodać orzechy, mąkę i cytrynę, wymieszać
- ubić białka na sztywno
- połączyć obie masy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 150 C (opcjonalnie termoobieg).


Ciasteczka czekoladowe I

Składniki 15 ciastek:
-w sumie ok. 210 g gorzkiej czekolady
-60 g mąki migdałowej
-50 g ksylitolu
-jajko
-30 g masła (albo oleju kokosowego)
-1/4 łyżeczki proszku (dałam bezglutenowy)
-1/4 łyżeczki soli


Wykonanie:
100 g czekolady rozpuścić na parze z masłem, zostawić do przestudzenia.
Żółtko utrzeć z ksylitolem, a białko ubić. Połączyć utartą masę z rozpuszczoną czekoladą, a potem mieszając dodać zmielone migdały, proszek, sól, białko i na koniec ok. 80 g posiekanej czekolady. Delikatnie wymieszać. Na papier kłaść ulepione niewielkie kulki, lekko je spłaszczać i na wierzch dawać pozostałą posiekaną czekoladę. Piec w 160 C około 15 minut. Pozostawić do przestudzenia.


Ciasteczka czekoladowe II

Składniki (25 sztuk):
-70 g śmietanki kokosowej - w oryginale 40 g oleju kokosowego
-100 g gorzkiej czekolady
-2 duże jajka
-100 g mąki: po 1/3 kukurydzianej, ryżowej i jaglanej
-3 łyżeczki ksylitolu lub 3 łyżki stewii w pudrze
-garść rodzynek i garść żurawiny - w oryginale 35 g migdałów
-garść suszonych jagód goji
-płaska łyżeczka sody


Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać mąki, proszek i śmietankę- połączyć. Dodać ubite jajka z ksylitolem, a na koniec suszone owoce w całości. Układać na papierze niewielkie kupki (takie z łyżeczki). Piec w 170 C około 15 min.


Kruche ciasto z malinami i kokosem

Składniki:

  • Składniki na ciasto
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • Składniki na krem
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml mleczka migdałowego lub krowiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • Składniki na kruszonkę kokosową
  • 120 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego


Dodatkowo

  • 400 g mrożonych malin
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta



Wykonanie:
Mąki, cukier, pokrojone masło na małe kawałki umieścić w misce i palcami rozetrzeć do momentu aż powstanie "mokry piasek", dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę aby bardzo stwardniało
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C
Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia ( moja miała 35 x 25 cm )
Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozłożyć równomiernie na dnie formy, delikatnie dociskając
Wstawić do piekarnika, piec spód na złoty kolor około 20 minut
Wyjąć z piekarnika i wystudzić spód
Do garnka wlać mleko ( odlać 1 szklanki ) i zagotować
Do szklanki z odlanym mlekiem dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać
Kiedy mleko się zagotuje, dodać wymieszaną mąkę, gotować kilka minut
Zestawić z ognia
W misce umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę
Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 C
Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką
Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu
Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem


Słodkie czekoladowe kulki z kaszy gryczanej

Składniki (na około 30 kulek):
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 100 g płatków owsianych
- 4 łyżki miodu
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki cytryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka świeżej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka amaretto
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina gałki muszkatołowej
- duża garść rodzynek
- wiórki kokosowe do obtoczenia


Wykonanie:
Do miski dajemy ugotowaną kaszę, miód, wanilię, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, amaretto, cynamon i gałkę. Blendujemy i dodajemy siemię i kakao. Jeszcze raz blendujemy. Dodajemy orzechy, rodzynki, płatki owsiane i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie, lekko wilgotną dłonią formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.


Skaliste ciasteczka Hagrida

Składniki:
- 2 białka
- 80 g ksylitolu
- 130 g wiórków kokosowych
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 60 g mąki jaglanej
- tabliczka gorzkiej czekolady


Wykonanie:
- białka ubić z ksylitolem na sztywną pianę
- delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami
- formować stożki i układać na papierze. Piec w 180 C "na oko".


Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek (tortownica 20cm)

Składniki:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka, czyli ok. 150 g mąki pełnoziarnistej jaglanej
-1 płaska łyżeczka sody
-4 łyżki oleju
-banan
-1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii
-niepełna szklanka kefiru
-garść rodzynek
-imbir, kurkuma
Mocno dojrzały banan +rodzynki są na tyle słodkie, że nie trzeba niczym dosładzać

Wykonanie:
Dodawać po kolei: wiórki, olej, pokrojony w kostkę banan, imbir, soda, mąka, kefir, 3 szczypty kurkumy, cukinia, rodzynki.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w 180 C około 35 minut.


Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kaszą jaglaną

Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu będzie około 1,5 szklanki)
- 5 zblendowanych i odciśniętych marchewek
- 2 jabłka
- 3 jajka
- 2 serki homogenizowane light (po 200 g)
- stewia (wg uznania)
- cynamon
- aromat waniliowy lub pomarańczowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- suszona żurawina, orzechy (wg uznania)


Wykonanie:
Z białek ubijamy pianę. Mieszamy resztę składników tj. ugotowaną wystudzoną kaszę z jabłkami (startymi), stewią, jednym serkiem Miss Talia light, żółtkami, cynamonem, sodą, aromatem i dodatkami (żurawina, orzechy itp.). Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 1 godz. w 180 stopniach. Gdy ciasto przestygnie przekładamy polewą zrobioną z serka, aromatu i ewentualnie stewii.







Pobierz wszystkie


Powrót do treści | Wróć do menu głównego