chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Ciasta

Przepisy > Inne


Ciasto imbirowe z gruszkami


Składniki:

  • 3/4 filiżanki mąki ryżowej
  • 3/4 filiżanki mąki jaglanej
  • 1 filiżanka mąki orkiszowej
  • 1/2 filiżanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 gruszki
  • garść orzechów laskowych
  • cynamon



Wykonanie:
Blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i posyp odrobiną mąki (najlepiej kokosowej), nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski wsyp: mąkę ryżową, jaglną, orkiszową, ksylitol, imbir oraz sodę oczyszczoną. Jajka rozbełtaj w kubku i następnie wlej do miski. W małym garnku rozpuść olej kokosowy i dodaj do reszty składników. Całość wymieszaj mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitej, lejącej masy. Przełóż na blaszkę. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry gruszkę, przekrojone na połówki orzechy laskowe i posyp cynamonem. Piecz przez ok. 45 min, do momentu kiedy ciasto się zarumieni.


Kruche ciasto z jabłkami i gruszkami


Składniki:

  • 1 filiżanka mąki jaglanej
  • 1 filiżanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki miękkiego masła (najlepiej osełki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 filiżanki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • cynamon
  • 1 łyżeczka brązowego cukru



Wykonanie:

Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i oprószyć mąką (najlepiej kokosową), nagrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać jabłka i razem z gruszkami pokroić na cwiartki, dodać cynamon i gotować przez 10min na niewielkim ogniu. Na blacie wysypać mąkę, jaglaną, orkiszową, kokosową, ksyliol, dodać masło i rozpuszczony olej kokosowy, wbić jajko i ugnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć spód okrągłej blachy, wrzucić na wierzch owoce, a następnie na tarce zetrzeć reszte ciasta posypując owoce. Na koniec posypać całość brązowym cukrem. Piec ok. 1h.


Ciasto marchewkowe z kokosową nutą


Składniki:

  • 2 filiżanki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 filiżanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy (przed starciem dokładnie wyszorować i wyparzyć owoc)
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 10 orzechów włoskich
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 filiżanka mleka ryżowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • Łyżeczka brązowego cukru




Wykonanie:

Blaszkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i oprószyć mąką kokosową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnku rozpuścić masło z olejem kokosowym, zdjąć z ognia, wsypać ksylitol i zamieszać do rozpuszczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, mleko ryżowe i jajka, wymieszać. W osobnej misce wymieszać obydwie mąki, sodę, cynamon, goździki, pokrojone na drobne kawałki orzechy włoskie. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Do miski wlać zawartość garnka i dodać marchewkę, wymieszać i wylać na blaszkę. posypać brązowym cukrem. Piec około 45- 60 min.


Jabłecznik Babci Helenki


Składniki:

  • 3 czubate filiżanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła (najlepiej osełki)
  • 2kg jabłek
  • cynamon
  • wanilia (ew. cukier wanilinowy)



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 37 x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować masłem i oprószyć mąką. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki podgotować (ok. 15 min) razem wanilią i cynamonem. Na blat wysypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier oraz żółtka i wyrobić ciasto. Połową ciasta wyłożyć spód blachy i wrzucić na wierzch jabłka. Drugą połowę rozwałkować (na grubość ok. 3mm) i pokroić w paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu blachy. Piec 45 min-1h.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego