chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Dania mięsne

Przepisy > Niskowęglowodanowe


Bigos


Składniki:

  • 5 dkg suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 15 dkg suszonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • 50 ml brandy
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 20 dkg kiełbasy
  • 1 pomidor
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg posiekanej kapusty białej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • woda
  • 2 łyżki gee
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

Grzyby namaczać w 1 szklance zimnej wody przez 2 godziny, a potem gotować na małym ogniu przez 30 min. Suszone śliwki zalać winem i brandy i zostawić na 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wrzucić pokrojone w drobną kostkę mięso wołowe, obsmażając dokładnie, a następnie dusząc z dodatkiem 1 szklanki wody i sosem sojowym przez 50 min.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i gee. Dodać posiekane cebule, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, kminek i smażyć ok. 5 minut do zeszklenia cebuli. Następnie dodać posiekany pomidor i znów smażyć przez 3 min. W garnku umieścić przepłukaną kapustę kiszoną (jeśli nie kwaśna , to nie trzeba płukać), posieką kapustę białą, podduszone mięso, zawartość patelni, podgotowane grzyby z zalewą i suszone śliwki z alkoholem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas. W połowie gotowania można dodać do bigosu poddsuszoną kiełbasę, uprzednio pokrojoną w plasterki i podsmażonej na patelni. Dobrze mieć specjalny garnek a grubym dnem, aby bigos się nie przypalał.


Pasztet wieprzowo-wołowy

Składniki:

  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1kg wieprzowiny
  • 1kg wołowiny
  • 0,5kg boczku
  • 3 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera średniej wielkości
  • 5dkg wątróbki
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • smalec
  • plasterki słoniny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Wykonanie:

Gotować w małej ilości wody przez 8 minut przyprawy: listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu. Powstanie w ten sposób pół szklanki wywaru. Włożyć do dużego garnka pokrojoną w kostkę wieprzowinę, wołowinę, boczek (na spód) oraz pokrojone w grube plastry cebule, marchewki, pietruszki, seler. Posolić, dodać przecedzony, zimny wywar z przypraw, wymieszać i dusić na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godz.
Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez ok. 3 min. Po wystudzeniu mięsa (najlepiej na następny dzień) i odsączeniu dwukrotnie zmielić składniki w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Całość delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dwie wąskie i podłużne foremki(długość 30cm) wysmarować smalcem, a boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Włożyć pasztet do foremki i dobrze docisnąć, po czym wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 1,5 godz.


Wołowina z kapustą

Do garnka z 1l wrzącej wody wsypać 2 szczypty tymianku, 1 łyżeczkę kminku i dodać 1 kg młodej wołowiny. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 2godz.). Mięso wyjąć i pokroić, a do rosołu dodać małą główkę posiekanej kapusty, 2 duże posiekane cebule, 1 łyżeczki imbiru, pieprz czarny i kajeński, 2 liście laurowe ,5 ziarenek ziela angielskiego, ok. 2 płaskich łyżeczek soli i 3 pokrojone pomidory bez skórki. Dusić do miękkości, a następnie dodać pokrojone mięso. Potrawę można zagęścić kuzu.
*kuzu stosowany zamiast mąki do zagęszczania potraw, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.


Kotlety mielone

Zmielony 1 kg wołowiny lub wieprzowiny wymieszać z lekko ubitym jajkiem oraz uprzednio podduszoną na gee 1 posiekaną cebulą i 1 czerwoną papryką. Dodać sól, pieprz, oregano i natkę pietruszki do smaku.
Uformować 10 kotletów. Smażyć na średnim ogniu na oliwie lub maśle klarowanym do zarumienienia (10-15min.).


Stek z pieprzem

1 szkl. grubozmielonego kolorowego pieprzu przesypać na talerz. Ułożyć na wierzchu plastry z 1 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej i przyciskać je mocno, tak, by pieprz pokrył ich powierzchnię .Na patelni podgrzać sól aż zacznie się przyrumieniać, położyć steki , obsmażyć z obu stron i podsmażać po zmniejszeniu ognia jeszcze przez 5-7 min.. Można podawać steki polane sosem z roztopionego masła z dodatkiem sosu tamari, soku z cytryny i bulionu wołowego.


Kurczak pieczony w cebuli

10 sztuk małych udek natrzeć kurkumą, majerankiem, imbirem, pieprzem kajeńskim, vegettą i solą do smaku, skropić oliwą i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem (5 cebul i 5 ząbków czosnku). Pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Piec przez ok. 1 godzinę w temp.180 stopni.


Kotlet de volaille

Cztery piersi z kurczaka roztłuc tłuczkiem na kotlety. W miseczce wymieszać ok. 5 dkg masła, rozgniecione dwa małe ząbki czosnku, 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę drobno posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny i łyżkę soku z cytryny. Uformować po wałeczku na każdej piersi z kurczaka. Roladki zwinąć i spiąć wykałaczkami. Wstawić do lodówki na godzinę. Smażyć roladki na rozgrzanym do 200 stopni oleju lub gee przez 10-15 min.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego