chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Dieta warzywno-owocowa

Artykuły


Zalety diety warzywno-owocowej


Dieta ta dostarcza jedynie około 800 kcal na dzień, a także znacznie mniejszą ilość białek, węglowodanów i tłuszczów. W czasie tej diety cały metabolizm przestawia się na tory spalania, oczyszczania i regeneracji. W jej czasie dochodzi do zamiany na glukozę złogów białkowych, tj. uszkodzonych, zwyrodniałych lub martwych komórek, tkanek, zakrzepów, guzów, ropni i blizn. Te przemiany nazywa się odżywaniem wewnętrznym.

Na skutek spalania depozytów białkowych zmniejszają się guzki tarczycy, narośla w stawach palców, cofają się przykurcze i sztywność.

Organizm oczyszcza się również przez wydalanie śluzu, co objawia się jako przejściowy katar, obfita wydzielina ropna z nosa, śluz w stolcu i w moczu.

Następuje również odblokowanie nieczynnych genów, co sprzyja regeneracji, hamowaniu nowotworów i zwyrodnień oraz odmłodzeniu i przedłużeniu życia. Dzięki bogactwu minerałów dieta działa odkwaszająco, zapobiegając sklejaniu się krwinek i sprzyjając lepszemu dotlenieniu organizmu.


Przybliżony spadek ciężaru ciała u osób otyłych: po 2 tygodniach 4-6 kg (szczupli w tym czasie tracą ok. 3-4 kg), po 4 tygodniach -ok. 8kg, a po 6 tygodniach- 12 kg.



Kryzysy w czasie kuracji


W czasie kuracji mogą pojawić się kryzysy ozdrowieńcze objawiające się osłabieniem, bólami głowy, nudnościami, wymiotami, biegunką, podwyższoną temperaturą, wysypką skórną, obłożonym językiem. Objawy te świadczą o uwalnianiu się toksyn z tkanek i przenikaniu ich do krwi. Występują one zazwyczaj na początku diety, a zaradzić można temu przy pomocy lewatyw, większej aktywności ruchowej i piciu większej ilości płynów. W przypadku występowania w organizmie ognisk drobnoustojów mogą nasilić się objawy stanu zapalnego, jak: ból, obrzęk, zaczerwienienie, które po kilku dniach samoistnie ustępują.



Wskazania do diety warzywno-owocowej


Przeprowadza się ją w celu wzmocnienia zdrowia, oczyszczenia organizmu z toksyn, zwiększenia poziomu energii, poprawienia odporności i wydolności psychofizycznej. Można ją stosować przy:
1. Osłabionej odporności(infekcje, alergie, astma, objawy nietolerancji pokarmowej, choroby z autoagresji, choroby skórne jak: łuszczyca, egzema i trądzik)
2. Chorobach neurologicznych(padaczka, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, udar niedokrwienny mózgu)
3. Chorobach endokrynologicznych(niedoczynność i guzki tarczycy, torbiele jajników, zaburzenie miesiączkowania, klimakterium)
4. Zespole metabolicznym X(u osób z otyłością, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zakrzepicą, obrzękami)
5. Chorobach zwyrodnieniowych stawów, zaćmie, żylakach, polipach.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej


Najważniejsze to lęk przed dietą, który powoduje stres, hamujący procesy naprawcze.

Również diety tej nie powinny stosować osoby przyjmujące leki hamujące układ immunologiczny(hormony sterydowe, cytostatyki), cierpiące na chorobę Adisona, a także krańcową niewydolność narządów, zawansowaną chorobę nowotworową, choroby związane ze wzmożonym metabolizmem(nadczynność tarczycy) oraz osoby po transplantacji narządów i z ciężką postacią depresji.

Niewskazana jest także w okresie ciąży, karmienia, u małych dzieci i dziewcząt w okresie dojrzewania.




Przygotowała Halina Gruszewska



Powrót do treści | Wróć do menu głównego