chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Dolegliwości związane z jelitami

Procedury

Rozwolnienie

Ogólne remedia:

-rzadki kleik z ryżu lub jęczmienia, owsa
-słodki ryż
-kasza gryczana
-marchew
-czosnek ,pory( szczególnie gdy tło bateryjne )
-sok z jeżyn
-fasolka szparagowa, adzuki
-bakłażan
-nasiona słonecznika
-śliwka umeboshi
-dzikie jabłka
-oliwki
-pieczarki
-pochrzyn.

Gdy biegunka z objawami zimna:

-wszystkie pieprze
-kora cynamonu
-chiński i koreański żeńszeń
-suszony imbir
-gałka muszkatołowa
-jaja kurze

Gdy biegunka z objawami gorąca:

-kleik z prosa
-tofu
-fasolka mung
-ananas
-napar z liści malin, majeranku, mięty pieprzowej lub pokrzywy.
Wskazane posiłki małe, dobrze przeżuwane i dużo płynów.

Produkty, których należy unikać:
krowie mleko, miód, szpinak, morele, śliwki(poza umeboshi), nasiona sezamu, oleje i inne pokarmy ciężkostrawne.



Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.


Zaparcia


Typu nadmiarowego (związany z nadmiarem wątroby):


Wskazane:
-pokarmy: nawilżające jelita, poprawiające perystaltykę, odnawiające florę bakteryjną
-ziołowe środki przeczyszczające: wywar z korzenia berberysu, korzenia rzewienia, korzenia mniszka lekarskiego, połączone z ziołami powlekającymi i nawilżającymi: korzeń lukrecji

Popularna receptura:
równe części: cascara sagrada, korzeń lukrecji, siemię lniane (gdy silne gorąco, wtedy rzewień )
w ilości 1 filiżanka 2-3 x dziennie .

Unikać nadmiaru mięsa i tłustego pożywienia.

Typu niedoborowego (związany z brakiem płynów yin i krwi):

Wskazane:
-odpowiednia ilość płynów (np.przegotowana woda)
-dokładne żucie zbóż ugotowanych w małej ilości wody, pełnoziarnistych krakersów, wafli ryżowych
-zwiększające płyny yin: proso, ryż, wodorosty, czarna fasola,, buraki, ziemniaki, ser, wieprzowina
-pokarmy nawilżające i powlekające jelita
- zioła nawilżające i powlekające jelita: wywar z nasion lnu, kozieradki, babki jajowatej ( w równych ilościach); dawka: 3 łyżki stołowe 1-2 x dziennie
-w uporczywych zaparciach: nasiona czarnego sezamu : 1łyżka stołowa 2 x dziennie jako posypka i dodatek do dań .



Produkty, których w obu typach zaparć należy unikać:
-przygotowane z użyciem sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia i drożdży
-rafinowane
-alkohol
-herbata

Nawilżają jelita:
szpinak, banany, sezam(nasiona, olej), miód, gruszki, brzoskwinie, morele, orzechy włoskie
i piniowe, migdały, kiełki lucerny, produkty sojowe, marchew, kalafior, burak, wodorosty

Wywołują wypróżnienie:
kapusta, papaja, groch, nasiona czarnego sezamu, orzech kokosowy, słodkie ziemniaki, szparagi, figi, otręby owsiane, pszenne, ryżowe, olej rycynowy

Odbudowują florę bakteryjną jelit:
kapusta kiszona, jogurt, kefir, miso, napój pszeniczny, pokarmy chlorofilowe ( ciemnozielone warzywa, mikroalgi-sinice, spirulina, natka lucerny, trawa pszeniczna)


Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.



Biegunka zakaźna

Jak zapobiegać?
Spożywaj niewielkie posiłkinadmiaru pokarmów surowychna czczo świeży sok z cytryny lub limonki

Gdy już dojdzie do zakażenia:
Wskazane produkty:
figi, zupa z boćwiny, rzodkiew, bakłażanżna zastosować także: kapsułki bądź napar z gorzknika kanadyjskiego, liści pokrzywy lub mięty pieprzowej, mocny wywar z czarnej lub zielonej herbatyprzewlekłej dyzenterii: gotowane tofu oraz wywar ze skórki granatu
Jeśli obserwujesz występowanie u siebie dreszczy oraz niestrawionych resztek pokarmu w stolcu zastosuj napar z suszonego kłącza imbiru
W celu zachowania sił możesz spożywać wywar z owsa oraz rzadką owsiankę gotowaną z dodatkiem tofu

Hemoroidy


Nasiadówka z kory dębu

3 łyżki kory dębu oraz 1 litr zimnej wody moczyć przez godzinę, gotować 10-15 minut, odcedzić, wlać do miski i uzupełnić wodą o temperaturze do 38 stopni. Nasiadówka ma trwać 15-30 minut; co drugi dzień.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego