chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Drożdzyce

Procedury


Drożdżyce


Usuwaniu drożdżyc sprzyjają:
*pełne zboża:
-proso
-gryka
-owies
-żyto
-jęczmień
-amarantus
-quinoa

*strączkowe(10%) – najlepiej z zielonymi warzywami:
-fasolka mung
-fasolka adzuki
-soczewica

*warzywa(50%) – wszystkie, oprócz ziemniaków, szczególnie:
-biała rzodkiew (10dkg/dzień)
-rzodkiewki (4 szt./dzień)
-pieczarki (5dkg/dzień)
-surowa kapusta kiszona bez soli
-czosnek

*zielone rośliny:
-pietruszka
-mniszek
-jarmuż
-kapusta włoska
-burak liściasty
-rukiew wodna
-pędy jęczmienia, pszenicy (lub 1 łyżka sproszkowanych traw przed każdym posiłkiem
-mikroalgi (spirulina, sinice, dunaliella)
-wodorosty (kelp)

*surowe kozie mleko

*oleje:
-lniany-1łyżka/dzień
-z oliwek- 1 łyżeczka/dzień

*owoce:
-cytryny, limonki
-grejpfruty
-granaty
-jagody
*do słodzenia stewia

*citrosept
*olejek z oregano
*nierafinowany sok z aloesu
*noni
*tlenowanie
*przegotowana woda
*magnez w postaci soli ojca Beno (Delbet) .

Produkty niewskazane:
-rafinowane(mąka, cukier, ryż)
-słodycze
-słodziki
-wypieki drożdżowe
-alkohol, ocet spirytusowy
-ziemniaki
-owoce
-mleko krowie i jego przetwory
-produkty fermentowane (sery pleśniowe, tofu, surowe kiszone ogórki i kapusta)
-margaryny i miksy margarynopodobne
-masło orzechowe
-czarna kawa i herbata
-proszek do pieczenia
-żywność panierowana
-produkty z glutaminianem sodu (gotowe przyprawy, zupy i sosy w proszku)
-pikle, musztarda, keczup, majonez, chrzan w occie
-wędliny zawierające konserwanty
-hamburgery
-graham z pszennej mąki
-krakersy
-używki
-nadmiar mięsa, szczególnie czerwonego(wołowina), jajek
-sól

a także:
-jedzenie w nadmiarze, po godz.18
-posiłki wieloskładnikowe, łączące białka ( mięso, ryby, jajka) z węglowodanami (produkty mączne, ziemniaki).

Szkodliwe jest ponadto jedzenie produktów kwaśnych, surowych i zimnych, które mają działanie wychładzające, obniżając sprawność śledziony. W konsekwencji śledziona wytwarza wilgoć (zamiast qi i cennych płynów) , która jest znakomitą pożywką dla grzybów.

Stosowanie citroseptu:
1-3 dzień kuracji: 10 kropli 2x/dzień
4-10 ” ” : 15 kropli 2x/dzień
11-28 ” ” : 15 kropli 3x/dzień.
Potem dawkę zmniejszyć do 10 kropli 3x/dzień. Krople przyjmować w 100ml przegotowanej wody z sokiem.
Należy pamiętać, że citrosept ma naturę zimną, jest więc niewskazany dla osób wychłodzonych.
Wtedy lepszym rozwiązaniem jest stosowanie olejku z oregano w ilości 1-2 krople dwa razy dziennie w jednej szklance wody.

Stosowanie czosnku:
• 4 ząbki czosnku zmiażdżyć, zalać 250ml zimnej, przegotowanej wody i odstawić na 2-3 godziny. Pić w ciągu dnia małymi łyczkami.
• 4 ząbki czosnku zmiażdżyć, zalać 250 ml wrzącej wody i odstawić na 2 godziny. Pić w ciągu dnia małymi porcjami.
• 4 ząbki czosnku zmiażdżyć, zalać 250 ml wrzącej wody i gotować 3 minuty. Pić w ciągu dnia małymi porcjami.
Po wypiciu maceratu żuć natkę pietruszki lub ziarenka czarnej kawy.


Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego