chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Głodówka zdrowotna

Artykuły

Głodówka zdrowotna jest niekiedy niezbędnym warunkiem powrotu do zdrowia. Może trwać od kilku dni do kilku tygodni. Już tygodniowa głodówka znacząco poprawia kondycję organizmu.

W czasie głodówki organizm pozbywa się tego, co go obciąża, zaburza jego funkcjonowanie, co wywołuje chorobę. W jej efekcie uzyskuje się lepsze samopoczucie dzięki odtruciu, odsoleniu, usunięciu obrzęków. Wzrasta odporność organizmu, a ciężar ciała ulega redukcji. W ciągu siedmiodniowej głodówki chudnie się zazwyczaj 4-5 kilogramów, ale jeśli są obrzęki, to spadek ciężaru ciała wynosi nawet 10-12 kilogramów, z czego 5-7 kilogramów to woda. Z kolei, jeśli podjada się w tym czasie, to spadek będzie mniejszy, bo organizm jest bardziej skory do robienia zapasów.

Po wyjściu z głodówki ciężar ciała może na początku nieco wzrosnąć(od 0,5 do 1 kilograma), aby potem, w trakcie kuracji odchudzającej, znów spadać przy optymalnej diecie.

Głodówka powoduje, że zmniejsza się pojemność żołądka, co sprawia, że już po niewielkiej porcji jedzenia czuje się sytość. Zmniejsza się też uczucie ssania przy pustym żołądku, bo mniej wydziela się soków trawiennych. Najważniejsze jest jednak to, że narządy wewnętrzne mają szansę unormować swoje funkcje.

Głodówka jest zatem znakomitym wstępem do odchudzania, ale też innych działań prozdrowotnych. W jej efekcie, przy współudziale innych terapii naturalnych, jak akupunktura, można pozbyć się wielu uciążliwych, trudnych do wyleczenia dolegliwości.

Najlepiej prowadzić ją wiosną lub latem, gdy jest ciepło, ponieważ może jej towarzyszyć uczucie chłodu. Można temu zaradzić przez odpowiedni, ciepły ubiór, picie wyłącznie ciepłych lub nawet gorących płynów, moczenie stóp w gorącym roztworze imbiru. Znakomicie rozgrzewa też stopy oliwa magnezowa. Można także aplikować sobie okład na wątrobę, w południe lub wieczorem. Taki okład wspomaga również odtruwanie organizmu. Robi się go w sposób następujący:

Lniany ręcznik namoczyć w gorącej wodzie, wycisnąć i położyć na brzuchu w okolicy wątroby(prawe podżebrze). Na ręcznik położyć termofor z gorącą wodą, a na niego – suchy ręcznik. Całe ciało dobrze przykryć. Zabieg przeprowadzamy w pozycji leżącej - wtedy wątroba jest najlepiej ukrwiona.

Dzień – dwa przez głodówką należy przejść na lekką dietę z mniejszą zawartością tłuszczu i białka zwierzęcego.

Głodówkę zdrowotną rozpoczyna się z chwilą dokładnego opróżnienia jelit. Dzięki temu organizm przestawia się z programu „przyjmowanie” na program „wydalanie”. Włącza się wewnętrzny system odżywiania, a uczucie głodu powinno zniknąć. Wieczorem przed rozpoczęciem głodówki należy zażyć środek na przeczyszczenie, jak senes czy sól gorzka, aby oczyścić jelita. Czasem wystarczy wypić pół szklanki soku z kiszonej kapusty lub maślanki, aby uzyskać ten efekt. Można również wykonać lewatywę.

W ciągu trwania głodówki należy spożywać wyłącznie przegotowaną, ciepłą lub gorącą wodę. Bardzo ważne jest, aby wypijać jej odpowiednią ilość, tj. 1,5 do 2 litrów dziennie, co umożliwi nerkom usunięcie uwolnionych toksyn. Do wody można dodać plasterek imbiru i odrobinę soku z cytryny.

Można też przygotować na cały dzień napój według Pięciu Przemian:
• Przegotowana woda – 1,5 litra
• Ksylitol – 5-10 łyżeczek
• Czerwone wino – 150ml lub wódka – 50g lub tarty imbir – 2-3 łyżeczki(należy go zaparzyć w 1 szklanki wrzątku, odcedzić i dodać do wody)
• Sól – 2-3 szczypty
• Sok z połówki cytryny

Ilość składników należy dobrać według uznania i dobrze wymieszać.
Pić należy niedużymi porcjami przez cały dzień, pamiętając o dolewaniu wrzątku do każdej porcji.

W przypadku osłabienia, co zdarza się najczęściej w pierwszym dniu głodówki, można wypić gotowaną kawę lub herbatę słodzoną ksylitolem i więcej odpoczywać. W pierwszym dniu mogą również wystąpić bóle głowy, a niekiedy wymioty żółciowe. Dobitnie świadczy to o skutecznym oczyszczaniu się organizmu, więc błędem byłoby przerywanie głodówki z tych powodów. Podczas całej głodówki można czuć spadek formy, należy więc zwolnić tempo życia, więcej czasu przeznaczając na wypoczynek. Znam jednak osoby, które w tym czasie czuły znaczny przypływ energii i zwiększały swoją aktywność.

Ponadto mogą wystąpić objawy niekorzystne, takie jak: nieświeży oddech, obłożony język, nieprzyjemny zapach ciała, wysypka, rozwolnienie. Są to objawy kryzysu ozdrowieńczego na skutek usuwania z organizmu toksyn. Zabiegi akupunktury, czasem wsparte moxą, wykonane przed i w czasie głodówki powodują, że znosi się ją lepiej, bo mniejsze jest uczucie głodu (nakłuwa się w tym celu punkt głodu na uchu), mniej odczuwa się chłód, a sił nie brakuje.

Z głodówki wychodzimy rozsądnie. W pierwszym i drugim dniu po jej zakończeniu zjadamy 2-3 małe porcje zupy z jarzyn, bez tłuszczu i mięsa. Można też wypić kompot z 1-2 jabłek, a jabłka zjeść.

Po głodówce nasza wrażliwość na smaki bardzo się zwiększa, uwzględnijmy więc to stosując mniej cukru, soli i innych dodatków do potraw. Zmniejszony żołądek wypełniajmy mniejszymi porcjami jedzenia, delektując się każdym kęsem.

Po głodówce wszystko smakuje znakomicie!


Przygotowała Halina Gruszewska


Powrót do treści | Wróć do menu głównego