chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Jajka

Przepisy > Niskowęglowodanowe


Omlet z pieczarkami

Ubić pianę z dwóch jajek, a następnie dodać żółtka, odrobinę pieprzu i soli do smaku. Wylać na rozgrzaną patelnię i podsmażać do złocistego koloru z obu stron. Delikatnie przełożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć podsmażone z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli pieczarki. Można także dodać posiekaną natkę pietruszki.


Jajecznica z rukolą

Na gorącej patelni stopić kawałek gee(masło klarowane) i podsmażyć 1 łyżeczkę startego imbiru. Wbić 3 jajka, posypać pieprzem, kolendrą, solą i posiekana pietruszką. Dodać drobno pokrojoną rukolę. Smażyć aż jajka zaczną się ścinać.

Szakszuka z kiełbasą


Składniki:

  • 2 pomidory (lub pół puszki pomidorów)
  • Łyżka masła klarowanego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 100 g papryki (czerwonej, żółtej lub zielonej)
  • 60 g kiełbasy
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • przyprawy: po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
  • 2 jajka



Wykonanie:

Przygotować świeże pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory lub krojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, oraz przyprawami. Wymieszać i smażyć przez około 4 minuty bez mieszania.
Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić je solą. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez około 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte.

Brokuł z jajkiem


Składniki (2 porcje):

  • 300 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki, oregano
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych pestek dyni
  • 2 jajka



Przygotowanie:

Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać drobno na desce.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę.
Na patelni roztopić masło klarowane, dodać czosnek, cebulę i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.
Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natkąskropićz cytryny.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajka sadzone. Posypać pestkami dyni i ułożyć na wierzchu jajko.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego