chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Koktajle

Przepisy > Niskowęglowodanowe


Koktajl z oleju lnianego tłoczonego na zimno

Do 400 ml kefiru 0% dodać 8 łyżek oleju lnianego i miksować przez 5 min z dodatkiem 1/3 łyżeczki kurkumy i pieprzu kajeńskiego. W wersji na słodko można dodać kilka słodkich owoców sezonowych (maliny, truskawki, jagody). W wersji na słono dodaje się odrobinę roztartego czosnku lub cebuli i sól do smaku.
Dawka dzienna: 1 porcji (jako drugie śniadanie) spożywana jako oddzielny posiłek, bez dodatków. Reszta przechowywana w lodówce na kolejny dzień. Dobrze jest przed spożyciem ogrzać koktajl w kąpieli wodnej do temp. pokojowej. W przypadku konieczności zastosowania pełnej dawki, pierwszą dawkę ( 1 porcji) spożywać rano, a drugą ( kolejna 1 porcji) po południu.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego