chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Niedobór Qi Śledziony

Procedury


Produkty wskazane:

  • gotowane, duszone, zapiekane warzywa (kapusty, kalafior, brokuł, brukselka, fenkuł, dynia, cukinia, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, ziemniaki
  • i inne )
  • fasolka mung, adzuki
  • gotowane, duszone, pieczone mięso(wołowina, cielęcina, baranina, indyk, kurczak)
  • ryby (węgorz, karp)
  • jajka na miękko lub w postaci omletu
  • masło, masło klarowane(gee -najbardziej nadaje się do obróbki termicznej), olej z oliwek i olej lniany wysokolinolenowy -tłoczone na zimno ( 2 razy dziennie po jednej łyżce); ważne aby kupować oleje w szklanych opakowaniach
  • nieduże ilości nabiału koziego i owczego
  • zbożowe podprażone na patelni: owies, ryż, kasz gryczana, amarantus, quinoa, kasza jaglana- ta ostatnia najbardziej wskazana ze względu na właściwości alkalizujące oraz na to, że należy do Przemiany Ziemi
  • kuzu, mąka z kasztanowca jadalnego (poprawia pracę wątroby)- jako dodatek do potraw, zagęszczacz
  • pieczywo żytnie, orkiszowe na zakwasie, w postaci grzanek
  • pieczone i gotowane owoce(jabłka z cynamonem, gruszki z goździkami)
  • kompoty owocowe z goździkami, cynamonem, kardamonem
  • herbaty owocowe z suszonych malin, porzeczek, bez hibiskusa
  • gorąca woda jako napój (może być z dodatkiem soku owocowego, kardamonu i imbiru w kłączu;


W sumie w ciągu dnia należy spożywać ok. 1.5l płynów (razem z zupami), małymi porcjami, zgodnie z zasadą: najpóźniej 0.5 godz. przed jedzeniem, najwcześniej 1 godz. po jedzeniu

  • nieduże ilości kawy gotowanej z kardamonem
  • niewielka ilość suszonych owoców
  • zioła aromatyczne ( majeranek, kolendra, kminek, anyż, koper włoski)-jako przyprawy ziołowe stosowane w umiarkowanych ilości;
  • ostropest plamisty jako posypka- 1 łyżeczka/ dzień (regeneruje komórki wątrobowe).



Wskazane jest spożywanie 3 razy dziennie ciepłych, ugotowanych potraw, a szczególnie ciepłych , ugotowanych śniadań (w godz.7-11). Polecam długo gotowane zupy z włoszczyzną, wkładką mięsną, przyprawami – dobre na każdą porę dnia, a także długo gotowane( 6-8 godzin) buliony. Zupy są najbardziej polecane, bo można w nich umieścić produkty z różnych grup, natomiast przy innych daniach lepiej nie łączyć białek (mięso, jajka….) z węglowodanami (mączne, kasze, chleb).


Ostatni posiłek powinien być zjedzony ok. godz.18-19. Potem można wypić kompot z owocami, ewentualnie zjeść lekką zupę.

Przeciwwskazane:

  • cukier i wszelkie słodycze- zamiast można używać stewii zielonej lub brązowej w proszku (bywa też w syropie) lub ksylitolu(alkalizuje, ale może powodować rozwolnienie- wtedy należy zmniejszyć ilość)
  • produkty z mleka krowiego (mleko, twaróg, jogurt, kefir, śmietana)
  • wędliny
  • produkty mączne (kluski, makarony, pierogi, naleśniki), szczególnie z mąki pszennej
  • świeże pieczywo
  • soja i produkty sojowe
  • surowe warzywa i owoce zwłaszcza egzotyczne
  • soki owocowe ,napoje na bazie surowej wody, woda mineralna
  • produkty kwaśne, surowe, zimne
  • produkty przemysłowo przetworzone, z konserwantami, glutaminianem itp.
  • drinki, piwo, nalewki
  • jedzenie z kuchenki mikrofalowej


Można stosować następującą mieszankę ziołową:

  • 15g nasion kopru włoskiego
  • 25g owocu kminku
  • 25g owocu kolendry
  • 10g lukrecji
  • Świeży imbir lub 3g goździków


Składniki zmielić. 1 łyżeczkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku, zagotować, zostawić na 10 min. pod przykryciem. Pić ciepłe 2-3x dziennie.
Na poprawę trawienia polecam także chińskie zioła Bao He Wan w gotowych kapsułkach- nie trzeba zaparzać.


Przygotowała Halina Gruszewska.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego