chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Odchudzanie

Procedury


Odchudzanie z akupunkturą


W czasie trzy miesięcznej kuracji obejmującej jedenaście zabiegów wykonywanych raz w tygodniu nakłuwa się punkty poprawiające pracę narządów trawiennych, a w związku z tym ogólną kondycję organizmu. Nakłuwam także punkt na uchu zmniejszający uczucie głodu. Pacjenci w trakcie kuracji czują przypływ sił i zmniejszenie łaknienia, co jest spowodowane poprawieniem efektywności przemiany materii.


Po ustaleniu wzorców patologii przez nakłucia harmonizuje się przepływ Qi, co skutkuje ustąpieniem innych dolegliwości towarzyszących nadwadze.

Niezbędnym warunkiem odchudzania jest odpowiednia dieta.


W związku z tym, że nadwaga związana jest najczęściej z wychłodzeniem narządów, wskazana jest dieta rozgrzewająca, uwzględniająca na początku wyłącznie, a potem w przewadze, potrawy ugotowane, spożywane na ciepło.
Wyklucza się produkty zimne, surowe i kwaśne, choć smak kwaśny jako uzupełnienie innych smaków jest potrzebny. Zatem tradycyjne zupy, jak pomidorowa, ogórkowa, żurek powinny zawierać: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek, porcję mięsa, a pomidory, ogórki powinny być dodatkiem smakowym.


Z diety usuwamy produkty wysoko-węglowodanowe takie jak: słodycze, cukier (też trzcinowy), miód, mąka (chleb, kluski, pierogi, makarony, naleśniki) i kasze (przy odpowiednim spadku wagi po pewnym czasie wprowadzamy kaszę jaglaną, gryczaną i ryż). Nie wskazane są także mleko i nabiał, które tak jak węglowodany mają działanie śluzotwórcze.
Dla osób, którym trudno jest się odzwyczaić od słodyczy proponuje słodzenie napojów stewią lub ksylitolem, który ma lekko rozwalniające działanie. Również stosuję nakłucia, które pociąg do słodyczy (jako objaw niedoboru Qi śledziony) hamują.


Wskazane spożywanie dwóch posiłków:
I. 8:00 – 10:00
II. 16:00 - 18:00

Po godzinie 18:00 można jedynie pić przegotowaną, ciepłą wodę, kompot z dojrzałych owoców, lub naturalne herbaty owocowe, bez hibiskusa i aromatów. Przy silnym napadzie głodu można zjeść ugotowane, lub upieczone jabłko.

Jeśli na początku kuracji dwa posiłki okażą się niewystarczające, można dodać trzeci:
I. 8:00 - 10:00
II. 12:00 - 13:00
II. 17:00 - 18:00

Porcje powinny być niewielkie, ale takie aby po posiłku poczuć sytość. Służy temu długie przeżuwanie (trzydzieści razy jeden kęs), a także nakłuwanie punktu głodu na uchu.
Pomiędzy posiłkami, najlepiej pół godziny przed, lub godzinę po posiłku należy uzupełniać płyny, pamiętając, że służą one rozrzedzeniu śluzu tan. Może to być przegotowana, ciepła woda, lekki kompot bez cukru, lub owocowa herbata dobrej jakości - razem w ilości około jednego litra. Polecam też napój stosowany w czasie głodówki, który można przygotować rano: litr wody, pięć łyżeczek ksylitolu, wywar z imbiru lub pół szklanki czerwonego wina, dwie szczypty soli i odrobina soku z cytryny (do każdej porcji napoju dodajemy na bieżąco wrzątek).

Można ponadto wypić czarną kawę, najlepiej gotowaną z kardamonem, lub herbatę, pamiętając że oba napoje działają odwadniająco.

Dozwolona dawka alkoholu to czterdzieści gramów czystej wódki (brandy/whisky) lub jedna lampka czerwonego, wytrawnego wina.

Zabronione: woda źródlana, mineralna, soki owocowe, napoje kolorowe, piwo, nalewki, likiery.

I tydzień:
Zupy składające się z warzyw (poza ziemniakami, dynią, grochem i fasolą łuskanymi i kukurydzą) i porcji mięsa – wołowiny, cielęciny, indyka lub kurczaka. Do zupy można dodać trochę masła, sól i przyprawy, a także natkę pietruszki i koperek (przepisy na mojej stronie).
W praktyce zdarza się, że pacjenci tak dobrze czują się na diecie zupowej, że przedłużają ją o kolejne tygodnie.

II – V tydzień:
Dania nisko-węglowodanowe, zawierające warzywa (z wyjątkiem jak wyżej), mięso, ryby, jajka, tłuszcz: masło, smalec, gee (do smażenia) i oleje (na surowo). Posiłki mogą być gotowane, duszone, grillowane lub smażone, spożywane na ciepło.
Przykłady takich potraw to: leczo, bigos, jajecznica, ryby duszone w warzywach (przepisy na mojej stronie).

VI + tydzień:
Wprowadzamy kasze: gryczaną, jaglaną i ryż.
Najlepiej jeść je w połączeniu z warzywami i tłuszczem, ale bez mięsa, ryb i jajek (czyli białek) w jednym posiłku – zgodnie z dietą rozdzielną, bo wtedy są łatwiej trawione. Nadal obowiązują przepisy nisko-węglowodanowe, czyli warzywa, mięso, ryby, jajka z dodatkiem tłuszczu.
Jeśli spadek wagi jest zadowalający wprowadzamy niewielką ilość warzyw surowych, np. miseczkę sałaty, rukoli, z cebulką, pomidorem i oliwą.

Można też zjadać niewielką ilość owoców – dobre są pieczone, lub z kompotu jabłka i gruszki, a z surowych – mandarynki, morele i wiśnie.


Uwaga: w czasie całej kuracji wskazane jest przeprowadzenie co tydzień jednodniowej głodówki, tylko o napojach.
Pacjenci często pytają, co mogą jeść na przyjęciach. Przede wszystkim ważne jest, aby swoją porcję uczty zjeść jak najwcześniej, najbliżej 18:00. Możliwości jest wiele: sałatki (bez ziemniaków i kukurydzy), śledzik, łosoś i inne ryby, wędliny, pasztet, jajka, bigos, barszczyk – oczywiście małe ilości, bez pieczywa. Do tego lampka czerwonego wina lub kieliszek czegoś mocniejszego, ewentualnie kawa lub herbata. Potem proszę popijać przegotowaną wodę, może być z cytryną. Słodycze wykluczone.

W czasie kuracji niezbędny jest też ruch. Codziennie godzinny wysiłek tlenowy, taki jak marsz, rower, taniec w zupełności wystarczy.

Spadek wagi w ciągu kuracji zależy głównie od tego jak mocno zawansowany jest proces gromadzenia śluzu tan, wychłodzenie i osłabienie organizmu.

Kiedy zaczynamy od siedmiodniowej głodówki (zero jedzenia, tylko napoje), chudnie się od czterech do pięciu kilogramów. Po niej następuje niewielki wzrost wagi od ok. pół do jednego kilograma, a potem na diecie zupowej - znów spadek.
Gdy zaczynamy od diety zupowej, spadek w ciągu pierwszego tygodnia wynosi od dwóch do trzech kilogramów, a potem od ok. jeden do półtora kilograma tygodniowo.

Efekt ostateczny kuracji zależy głównie od determinacji pacjenta, od tego jak ściśle trzyma się zaleceń.
Trzeba mieć świadomość, że słaby efekt odchudzania może być spowodowany poważnym zaburzeniem metabolizmu. Trzeba więc więcej czasu, samozaparcia i cierpliwości.

Warto podjąć ten trud, bo postępowanie, jakie proponuję umożliwia nie tylko chudnięcie, ale też pozostanie w dobrym zdrowiu na długi czas.



Przygotowała Halina Gruszewska

Produkty sprzyjające redukcji nadwagi to:

I. Oleje:
- lniany tłoczony na zimno (2łyżki/dzień)
- olej z nasion wiesiołka
- olej z nasion ogórecznika

II. Strączkowe:
- fasola adzuki
-fasola mung

III. Gorzkie zboża(pełne ziarna):
-owies
-ryż basmati
-amarantus
-quinoa

IV. Warzywa wszystkie oprócz cukinii, dyni i ziemniaków, szczególnie :
-sałata
-seler
-kalarepa
-szparagi
-szczypiorek
-rzepa
-rzodkiew
-kiełki

V. Owoce:
-grejpfruty-najlepiej z białą skórką i nasionami
-małe ilości brzoskwiń, moreli, jagód, malin, jabłek, gruszek, śliwek (upieczone lub gotowane)

VI. Wodorosty:
-kelp 150 mg(2 tabl./dzień)

VII. Mikroalgi:
-spirulina(4 tabl./dzień)

VIII. Substancje słodzące:
-stewia
-ksylitol
-surowy miód(małe ilości)

IX. Nabiał:
-z mleka koziego, owczego
-masło (do smażenia gee- masło klarowane)
-jajka

X. Mięso (rozgrzewające działanie mają: wołowina, baranina, kożlina)
i ryby -także tłuste, przygotowywane samodzielnie

XI. Przyprawy:
-imbir
-pieprz kajeński
-goździki
-fenkuł(koper włoski)
-anyż
-kminek

lub, przy oznakach gorąca:
-biały pieprz
-rumianek
-mięta pieprzowa

XII. Zioła:
-korzeń łopianu
-korzeń mniszka lekarskiego
-gwiazdnica pospolita
-zielona i czerwona herbata, rooibos
-alfalfa (napar, tabletki, kiełki)
Na zmniejszenie łaknienia wpływają:
-sinice
-spirulina
-pyłek pszczeli
-sproszkowana trawa zbożowa

Pożądane:
-spożywanie potraw gotowanych, przyprawionych, na ciepło- najlepsze są zupy!
-jedzenie 2-3 posiłków dziennie; ostatni posiłek ok. godz. 18
-przeżuwanie 30-krotne każdego kęsa
-picie najpóźniej 0.5 godz. przed posiłkiem i najwcześniej 1 godz. po posiłku
-nie łączenie w jednym posiłku węglowodanów (kasze, pieczywo...) i białek (mięso, ryby, jajka...)
-łączenie zarówno białek, jak i węglowodanów z zielonymi warzywami(brokuły, jarmuż, sałaty...)
-zredukowanie do minimum ilości spożywanych węglowodanów, jak : cukier, słodycze, produkty mączne (kluski, pierogi, makarony, pieczywo…)
-nie podjadanie między posiłkami




Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.


Produkty sprzyjające zmniejszeniu apetytu na słodycze to:

zboża(szczególnie kasza jaglana)- długo przeżuwane
strączkowe
warzywa(szczególnie: marchew, buraki, dynia, pasternak, ziemniaki)
jajka
masło
kiełki
mikroalgi(spirulina ,sinice)

do słodzenia:

stewiacukier trzcinowy
syrop klonowy
melasa

gdy w diecie dużo mięsa, spożywać więcej :
sałaty
rzodkiewki
grzyby
trawy(pszeniczna, jęczmienna)
owoce

Należy pamiętać, że wzmożony popyt na słodycze jest związany ze wzorcem niedoboru qi śledziony. Osłabiona śledziona należąca do Przemiany Ziemi, pożąda produktów z tej przemiany, tj. marchwi, ziemniaków, kaszy jaglanej, masła, jajek, wołowiny …, a nie cukru rafinowanego.

Dostarczając tych produktów w postaci łatwo przyswajalnej, a więc doprawionych, ugotowanych, na ciepło, a także stosując odpowiednie nakłucia, wzmacnia się qi sledziony, a popyt na słodycze maleje lub znika.



Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.



Powrót do treści | Wróć do menu głównego