chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Ogień Żołądka i wrzody

Procedury

Produkty niewskazane:

  • smażone, podgrzane do wysokiej temperatury
  • niskiej jakości, rafinowane oleje roślinne
  • czerwone mięso
  • kawa
  • pikantne przyprawy: cynamon, chilli, czarny pieprz, pieprz kajeński, gorczyca, goździki, imbir...
  • alkohol
  • nadmiar soli, octu, cytrusów, śliwek.


Produkty wskazane:

  • wywary, zupy lub kleiki z owsa, jęczmienia lub ryżu
  • woda z miodem
  • banany
  • awokado
  • tofu i mleko sojowe
  • mleko kozie i jego przetwory
  • warzywa: szpinak, ogórki, sałata, ziemniaki
  • bogate w chlorofil: trawy zbożowe, mikroalgi (spirulina), płynny wyciąg chlorofilu
  • herbaty ziołowe : lukrecja, korzeń prawoślazu, liść maliny, rumian szlachetny, kanadyjski wiąz czerwony
  • zboża, warzywa, słodkie, dojrzałe owoce, dobrze ugotowane i jako puree
  • siemię lniane niezmielone: 1 filiżanki wsypać do 1litra ciepłej wody (temp.40 stopni) i pozostawić na 8 godz., potem odcedzić, pić w ciągu dnia; ostatnia porcja po kolacji, 3 godziny przed snem.
  • sok z surowej kapusty-1.porcja rano, na czczo, 2.porcja wieczorem, przed snem; zacząć od 1/3 szklanki, dochodząc do 1 szklanki; można dodać trochę gorącej wody, żeby sok był ciepły.Kuracja trwa kilka tygodni.



Przy stanach zapalnych jelit wskazane jest spożywanie kilku świeżych lub suszonych(namoczonych w wodzie) fig i picie mocnej zielonej lub czarnej herbaty 4x/dziennie po 1 łyżeczce).

Gdy zapalenie jelit nie jest związane z gorącem, lecz niedoborem qi śledziony i wilgocią, należy wyeliminować z diety: sałatę, banany, produkty sojowe, szpinak, ogórki, trawy zbóż, mikroalgi, jogurt, prawoślaz.


Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego