chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Specjalne

Przepisy


Zupa płodności

Do dwóch litrów wody włożyć podzielonego na części kurczaka( najlepiej z hodowli ekologicznej) lub udziec/goleń wołową. Doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekaną włoszczyznę(marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska).Wlać ok. 1 l sake (wódki). Dodać ok. 20 dkg czarnej soi lub fasoli. Należy ją wcześniej namoczyć i podgotować przez kilka godzin. Zupę gotować ok. dwóch godzin.
Dziennie wypija się 2-3 filiżanki bulionu.
Uwaga: Odpowiednikiem czarnej soi i fasoli wspomagającym płodność u mężczyzn jest owoc palmy sabałowej, spożywany w ilości 3 gramów dziennie (2-4 orzeszków).


Mikstura ze śliwką umeboshi (na poprawienie odporności)

Rozgrzać jedną łyżkę kuzu. 1/3 śliwki umeboshi rozetrzeć z 1 łyżeczką sosu sojowego tamari. Zalać wystudzonym kuzu(lub ciepłą wodą). Wymieszać i wypić na czczo, 20 min. przed jedzeniem.
Kuracja trwa 4-5 tygodni.
Uwaga: Profilaktycznie można zjadać 1/3 śliwki dziennie w celu odkwaszenia organizmu i poprawienia odporności.


Siemię lniane (na wrzody)

Przygotować macerat z jednej łyżki siemienia lnianego niezmielonego i dwóch szklanek ciepłej wody(ok. 40 stopni). Zostawić na 8 godzin. Wypijać dwie godziny po kolacji. Podobnie działa napar z korzenia prawoślazu.


Zupa z bakłażana (dobra przy obrzękach, suchych jelitach i zastoju krwi)

Przygotować bulion warzywny. Jednego bakłażana pokrojonego w kostkę posypać solą i zostawić do odsączenia, a następnie podsmażyć go na oleju. Przełożyć go do bulionu i dodać garść wodorostów, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki prażonego sezamu. Na koniec dodać miso i kiełki


Zupa z wodorostów (dobra przy podwyższonym cholesterolu i nadciśnieniu, rozrzedza gęsty śluz)

Przygotować 2 l bulionu warzywnego. Namoczyć przez 10-15 minut 50 gramów wakame, a następnie dodać je do bulionu z jedną łyżką oleju, dwoma ząbkami podsmażonego czosnku i jedną łyżką sosu sojowego. Gotować 15 minut na małym ogniu. Dodać 2 łyżki uprażonego, białego sezamu.


Zupa z shitake (dobra przy nadciśnieniu, podwyższonym cholesterolu i cukrzycy)

Namoczyć jeden duży kubek suszonych grzybów shitake. Dodać dwa kubki wody i jedną kostkę serka tofu (100-150 gramów).Serek wcześniej przepłukać wrzątkiem. Następnie dodać jedną filiżankę kiełków z bambusa, cztery ząbki czosnku i 3- centymetrowy kawałek świeżego imbiru. Gotować z dodatkiem włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por). Wlać łyżkę ciemnego oleju sezamowego lub oliwy oraz łyżkę sosu sojowego tamari. Dodać 1/3 główki kapusty pekińskiej. Gotować do miękkości. Taką zupę można jeść 2-3 razy w tygodniu.


Zupa z dyni (dobra przy cukrzycy, miażdżycy i schorzeniach prostaty)

Po usunięciu pestek średniej wielkości dynię gotować w małych kawałkach do miękkości, a następnie obrać ze skóry i zmiksować. Dodać 3 kubki bulionu (wywar z jarzyn, rosół z kurczaka), oraz 2 łyżki oleju z oliwek, a następnie posiekane:1 cebulę, 3 ząbki czosnku, 3- centymetrowy kawałek imbiru oraz filiżankę mleka sojowego lub ryżowego. Podgotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Można podawać z posiekanymi liśćmi kolendry, skórką z cytryny lub limonki.


Zupa na kaca

Wypłukać filiżankę fasoli mung. Wsypać ją do 1 -1.5 l wody, dodać 10 g wakame i gotować przez jedną godzinę pod przykryciem. Na koniec dodać cztery łyżki sosu sojowego.

Przepisy pochodzą z wykładów Pani dr Agnieszki Krzemińskiej: „Dietetyka profilaktyczna i lecznicza”, 2012




Pobierz wszystkie


Powrót do treści | Wróć do menu głównego