chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Warzywa i owoce

Przepisy > Niskowęglowodanowe

Zakwas buraczany

Składniki:

  • 2 kg średnich buraków
  • 5-6 litrów wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3-4 liście laurowe
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry


Wykonanie:

Buraki obierz i pokrój w plastry. Zagotuj wodę, dodaj sól morską, a następnie trochę ostudź. Do garnka glinianego lub dużego słoja włóż buraki, czosnek i przyprawy, wlej ciepłą wodę, dodaj cebulę, plaster cytryny oraz sok z cytryny. Zakryj naczynie gazą lub ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce . Po 2 dniach zdejmij nadmiar piany i wymieszaj. 2-3 dni później zakwas będzie gotowy. Przelej przez sitko do butelek i przechowuj w lodówce.
Występujący w kiszonkach kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit i działają odtruwająco. Popijaj zakwas od późnej wiosny do wczesnej jesieni, wystarczy mała szklanka dziennie.


Plasterki z cukinii

Jedną cukinię pokroić na plasterki o grubości 0.5 cm, posypać solą, wysmarować oliwą i obtoczyć w posypce z tartego sera żółtego, mielonych migdałów i suszonego oregano . Ułożyć w żaroodpornej formie lub blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 min. Można podać z keczupem.


Czerwona kapusta z jabłkami

W małej ilości gorącej wody dusić pokrojoną drobno jedną małą główkę czerwonej kapusty(można odlać pierwszą wodę). Dodać goździki, chilli, sól, drobno pokrojone 2 cebule i 2 jabłka (bardzo dobre cortlandy). Następnie dodać jedną filiżankę czerwonego wina i odrobinę cynamonu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Dodać łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Puree z kalafiora

Gotować kalafior na parze do miękkości (ok. 15 min.). Zmiksować z tłustą śmietaną, odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem


Cukinia faszerowana

Jedną cebulę zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Dodać 40dkg zmielonej wołowiny lub wieprzowiny i smażyć przez 5-7min. mieszając. Dodać 2 łyżki keczupu. Wlać 2/3 szklanki bulionu i zagotować. Dusić pod przykryciem 30 min. a następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania płynu.
Doprawić pieprzem i solą.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć przepołowioną cukinię i piec ok. 5 min. Wyciąć miąższ, posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem ząbka czosnku przez 3 minuty .Dodać mięso, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki posiekanej bazylii.
Farsz nałożyć do połówek cukinii. Na wierzchu rozsypać parmezan. Piec w piekarniku 20 min. do miękkości. Udekorować świeżą bazylią.


Sałatka z kapusty

Rozdrobnić 1 główki czerwonej kapusty, 1 białej kapusty, 1 cukinię i 2 czerwone cebule. Wymieszać sok z 1 cytryny z odrobiną soli, 1 łyżką musztardy, 1 szklanki oliwy i polać mieszanką warzywa. Wstawić do lodówki na 2 godz. Można dodać koperek, kilka posiekanych rzodkiewek, a z przypraw- kminek.


Leczo z cukinią

Obsmażyć na oliwie 1 kg doprawionego solą i pieprzem, mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego. Dodać posiekane: 1 cebulę cukrową, 3 kolorowe papryki, na koniec 2 cukinie (najlepiej żółtą i zieloną) i 1 papryczkę chilli. Doprawić solą i pieprzem, papryką w proszku i smażyć mieszając przez ok. 10 min.
Następnie dodać 1/2 kg pomidorów pokrojonych, bez skórki oraz 250 ml przecieru pomidorowego. Gotować ok. 10 min mieszając. Można dodać posiekany świeży estragon lub bazylię. W razie potrzeby zagęścić odparowując płyn.


Smażone warzywa

Na dużej patelni smażyć przez 3min: 1 posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki startego kłącza imbiru. Dodać: posiekaną łodygę selera naciowego, podzieloną na różyczki 1 główki brokułów, 1 główki kalafiora, 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę. Smażyć na średnim ogniu mieszając, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodać 1 szklanki groszku i 6 pokrojonych pieczarek i podgrzewać jeszcze 5 min. Dodać 2 łyżki sosu tamari, odrobinę chilli, 5 łyżek bulionu lub wody oraz kuzu rozpuszczonego w 4 łyżkach zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia odparowując sos, a warzywa staną się lśniące (4-5min.).
Można użyć też: cukinię, szparagi, bakłażana, fasolkę szparagową, kapustę i inne warzywa.
*kuzu stosowany zamiast mąki do zagęszczania potraw, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.


Pieczone jabłka

Wydrążyć gniazda nasienne z połówek 6 jabłek. Wymieszać w salaterce 3 łyżki roztopionego masła z 3 łyżkami ksylitolu, 1 łyżką cynamonu, 6 łyżkami posiekanych orzechów włoskich. Jabłka wypełnić przygotowaną mieszanką.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 40-50 min.
Podobnie możemy upiec gruszki, tylko zamiast cynamonu dodajemy mielone goździki.
Uwaga: Orzechy należy łupać tuż przed użyciem, aby nie zjełczały.
Jeśli chcemy je przygotować wcześniej, to przechowujmy je w ciemnym, najlepiej szklanym opakowaniu, w lodówce.


Pomidory zapiekane z serem

Po obraniu za skórki plasterki pomidorów włożyć do żaroodpornej formy, posypać świeżym oregano. Dodać pokrojone pieczarki, seler naciowy i oliwę z oliwek. Ułożyć na wierzchu pokrojone czarne oliwki. Posypać mielonym pieprzem kolorowym i świeżą bazylią. Dodać pokruszony owczy lub kozi ser. Zapiekać ok.40 min. w temperaturze 200 stopni.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego