chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Zaburzenia wątrobowe

Procedury


Należy:


  • zmniejszyć ilość pożywienia
  • wyeliminować produkty:

-o dużej zawartości tłuszczów nasyconych (słonina, mięso ssaków, śmietana, ser, jaja)
-o dużej zawartości tłuszczów uwodornionych
-tłuszcze niskiej jakości(margaryny, rafinowane i zjełczałe oleje)
-nadmierne ilości orzechów i nasion
-środki chemiczne w pożywieniu i wodzie
-wysoko przetworzone, rafinowane produkty
-używki

  • przy objawach wiatru wątroby (np. świąd, kurcze) zrezygnować z jajek, skorupiaków i gryki.




Do wyjścia z zastoju pobudzają wątrobę:

  • umiarkowanie ostre: bazylia, liść laurowy, rukiew wodna, cebulowate, kurkuma, kardamon, koper włoski, koper, kmin rzymski, majeranek, mięta, melisa, imbir, czarny pieprz, rozmaryn, chrzan,

natka gorczycy, korzeń arcydzięgla litwora

  • łagodnie ostre:

-kapustne: brokuły, brukselka, rzepa, kalafior, kapusta, kalarepa,
-buraki
-słodki ryż
-owoce:truskawki, wiśnie, brzoskwinie
-orzechy piniowe

  • surowe:skiełkowane zboża,fasole i nasiona, świeże warzywa i owoce.




Harmonizują wątrobę:

  • słodkie: zboża, warzywa, strączkowe
  • miód z octem jabłkowym -po 1 łyżeczce obu składników/filiżankę wody
  • słodzące: stewia, cukier trzcinowy, korzeń lukrecji, melasa (mała ilość).




Nadmiar gorąca wątroby zmniejszają:

  • kwaśno-gorzkie:ocet (z miodem i wodą), a przy objawach gorąca: cytryny, limonki, grejpfruty
  • gorzkie:żyto, amarantus, quinoa, szparagi,lucerna, liście rzodkwi, skórka pomarańczy
  • gorzkie zioła:korzeń mniszka lekarskiego, nasiona ostropestu plamistego, przewiercień chiński, korzeń mahonii, kwiat rumianu szlachetnego, korzeń białej piwonii (bai shao); dla złagodzenia goryczy można dodać korzeń lukrecji, np. 1 cz.piwonii +1 cz.mniszka + 1/3cz.lukrecji + 1/3 cz.kurkumy. Lub:2cz. piwonii+ 1cz.lukrecji.




Odtruwają i ochładzają wątrobę:

  • fasolka mung i jej kiełki
  • seler naciowy
  • wodorosty(kelp)
  • rzodkiew, sałata
  • rukiew wodna
  • łodygi i korzeń rzewienia dłoniastego, rzodkiew, grzyby – zmniejszają zatrucie mięsem
  • proso




Odbudowują Yin wątroby:

  • fasolka mung i jej kiełki
  • produkty bogate w chlorofil
  • ogórek
  • tofu
  • proso
  • poprawiające metabolizm wody: wodorosty, rukiew wodna, śliwki
  • polepszające yin wątroby: olej lniany, z ogórecznika, wiesiołka i czarnej porzeczki tłoczone na zimno
  • przyjmowanie dostatecznej ilości płynów
  • poprawiający yin nerek żel z aloesu




Odbudowują krew wątroby:

  • produkty bogate w chlorofil, np.spirulina
  • ciemne winogrona, jagody, jeżyny, maliny, czarna melasa
  • w poważnych przypadkach-żelatyna i wątroba ze zwierząt hodowanych ekologicznie
  • zioła: korzeń arcydzięgla(dang gui), korzeń remanii kleistej, korzeń piwonii, korzeń szczawiu kędzierzwego.




Zmniejszają wiatr wątroby:

  • ochładzające: kuzu, seler, zioła:korzeń piwonii chińskiej
  • neutralne: szałwia, czarna soja, czarny sezam, kokos, olej lniany, zioła:rumian szlachetny, stroiczka rozdęta, tarczyca amerykańska,
  • rozgrzewające: bazylia, fenkuł, imbir, anyż, owies, orzeszki piniowe, krewetki, zioła: kozłek lekarski.

W/w grupy stosuje się w zależności od tego, czy wiatrowi towarzyszy gorąco, czy wychłodzenie.

Stan wiatru pogarszają: jajka, mięso kraba, gryka.



Odnowę wątroby przyspieszają:

  • pożywienie bogate w chlorofil:

-trawy zbóż i mikroalgi -spirulina, sinice, chlorella
(przydatne w przypadkach nadmiaru, zastoju, gorąca i wiatru wątroby)
-pietruszka, kapusta włoska, rukiew wodna, lucerna, jarmuż.



W przypadku znacznego niedożywienia wątroby (np. w alkoholizmie):

  • mleko kozie, owcze
  • spirulina z rozdrobnionym mięsem ryb
  • zupa lub kleik zbożowy z dodatkiem wątroby zwierząt ekologicznych (np.owczej, wołowej).





W przypadku alkoholizmu i narkomanii:

  • kuzu
  • brązowy ryż (mało)
  • trawa pszeniczna, sok z tej trawy, świeże soki warzywne (do 1 l soku z marchwi/dzień)
  • i owocowe (mało), spirulina
  • zioła poruszające: fenkuł, anyż, pieprz kajeński
  • zioła harmonizujące i łagodzące: lukrecja, kozieradka
  • zioła oczyszczające: chaparral
  • irygacja okrężnicy lub lewatywa(1x/tydzień)
  • oczyszczanie wątroby(okresowo).





Opracowane na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul’a Pitchford’a.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego