chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Zupy

Przepisy > Inne


Krupnik


Składniki:

  • 3l wody
  • 1kg wołowiny/indyka
  • 2 pietruszki
  • 3 archewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 5dkg suszonych grzybów
  • 1 filiżanka drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • śmietana i pietruszka



Wykonanie:

Do 3 l wrzątku wrzucić wołowinę lub indyka i dodać kurkumę i tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę pieprzu cayenne oraz pokrojone w kostkę: pietruszkę, marchewke, ziemniaki, seler, por, opieczone nad palnikiem cebule, czosnek oraz suszone grzyby, posolić do smaku. Gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować drobną kaszę jęczmienną: 1 filiżanka kaszy na 3 filiżanki wody. Kaszę dodać do zupy na koniec, aby się nie przypalała. Na talerzu dodać kwaśną śmietanę i posiekaną pietruszkę.

Tajska rozgrzewająca zupa (na jesienną chandrę)


Składniki:

  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 4l wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 pietruszki
  • 1/3 średniej wielkości selera
  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru
  • 1 por (biała część)
  • 3 duże pieczarki
  • Kiełki fasoli mung w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • Makaron ryżowy vermicelli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • Sól
  • Szczypiorek/kolendra (do podania)



Wykonanie:

Do dużego garnka wlać 4l wody i zagotować. Wrzucić skrzydełka z kaczki, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną w plasterki pietruszkę i pokrojony w słupki seler. Gotować ok. 40 min. Na osobnej, dużej patelni roztopić olej kokosowy, podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki marchewkę i por, imbir, pieczarki, kiełki fasoli mung oraz chili. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 min. Do garnka wrzucić zawartość patelni, dodać sól do smaku i gotować jeszcze przez 15 min. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i suchy makaron (po ok. 10 min powinien zmięknąć). Podawać ze szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.


Tom Kha z polskiego lasu

Składniki:

" 3l wody
" 2 skrzydełka z kaczki
" 3 marchewki
" 1 pietruszka
" 1/2 selera
" 1/3 pora (biała część)
" 2 liście laurowe
" 3 ziarenka ziela angielskiego
" 3 łyżki oleju kokosowego
" 0,5kg podgrzybków
" 1 duża cebula
" 4 ząbki czosnku
" 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
" 5 łyżeczek pasty Tom Kha
" Pojedyncza pierś z kurczaka
" 1 słoik kiełków fasoli mung w zalewie
" Mleko kokosowe (400ml)
" Świeża kolendra
" Sól

Wykonanie:

Przygotować bulion: w dużym garnku zagotować wodę, wrzucić skrzydełka z kaczki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, por oraz pokrojony w słupki seler, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 40 min. W woku roztopić olej kokosowy, wrzucić cebulę z pokrojonym w plasterki czosnkiem, a po ok. 3 min podgrzybki. Smażyć przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Następnie wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, odsączone kiełki fasoli mung, imbir i pastę Tom Kha. Podsmażać jeszcze przez 10 min, a następnie całość wrzucić do garnka z bulionem. Gotować ok. 10 min, wlać mleko kokosowe i dodać sól do smaku. Podawać ze świeżą kolendrą.

Na żółto-zielono

Składniki:

  • 2 marchweki
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik kiełków fasoli mung
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • gee
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Zagotować ok. 3 listry wody, wrzucić pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler, dodać liście laurowe. Gotować do miekkości ok. 30 min, następnie przestudzić, usunąć liście laurowe i zmiksować na gładki krem. Na osobnej patelni, rozpuścić ok. 2 łyżki gee, podsmażyć czosnek wraz z cebulą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i zieloną, dusić ok. 15 min. Dodać kukurydzę, następnie groszek i kiełki fasoli mung, smażyć jeszcze przez ok. 10 min. Zawartość patelni wrzucić do garnka z kremem warzywnym, dodać mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku i gotować całość jeszcze przez ok. 10 min.

Orientalna zupa z grzybami, ciecierzycą i nutą curry

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 2 papryki czerwone
  • kiełki fasoli mung
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik kiełków fasoli mung
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • gee
  • żółta pasta curry
  • sól


Wykonanie:

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (ok 3-5h). W dużym garnku zagotować wodę (ok. 3 l), dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojony w słupki seler, liście laurowe ziele angielskie oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczył, gotować ok 20 min.
Na dużej patelni roztopić gee, podsmażyć posiekana cebulę, czosnek, oraz dodać łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojone w kostkę papryki, ciecierzycę, pokrojony w plasterki por (biała część), kukurydzę, kiełki fasoli mung. Całość dusić ok 20 min.
Zawartość patelni wrzucić do garnka i gotować przez ok. 15 min, dodając pod koniec mleko kokosowe oraz sól do smaku.


Zupa porowa

Do 3 litrów wrzątku dodać pół łyżeczki tymianku, po kilogramie pokrojonych ziemniaków i porów, uprzednio podduszonych na maśle. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, imbiru i soli. Gotować do miękkości, a po wystudzeniu zmiksować. Podawać z posiekaną nacią pietruszki i śmietaną.


Zupa z dyni(lub z marchwi)

Do ok.2 litrów wrzątku wrzucić duże, nieobrane kawałki dyni hokkaido(bez pestek) i gotować do miękkości, obrać i zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i solą. Dodać trochę białego wina, ew. odrobinę soku pomarańczowego lub cytrynowego do smaku. Gotować kilka minut. Można doprawić słodką papryką lub tymiankiem. Na talerzu posypać prażonymi nasionami słonecznika lub sezamu.


Zupa fasolowa


1 kg fasoli średniej wielkości zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Na następny dzień odlać wodę, fasolę przepłukać, ponownie dodać ok.3 l zimnej wody i gotować ok. 3 godzin na wolnym ogniu do miękkości, dodając po 1 łyżeczki kurkumy i tymianku. Potem wrzucić posiekane: 2 pietruszki, 3 marchewki, 1 selera, 6 ziemniaków, 1 pora, 2 opieczone nad palnikiem cebule, 3 ząbki czosnku. Gotować do miękkości ,dodając 2 łyżki masła, łyżkę majeranku, odrobinę pieprzu Cayenne, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe oraz 2-3 sztuki pokrojonej kiełbasy myśliwskiej . Dodać sól do smaku, a na koniec-2-3 pomidory świeże, pokrojone i podduszone na maśle lub z kartonika. Na talerzu dodać odrobinę kwaśnej śmietany i pokrojoną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku.

Uwaga: Zamiast pomidorów można dodać ok. 1 l barszczu na zakwasie.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego