chinskamedycyna.wroclaw


Idź do treści

Zupy

Przepisy > Niskowęglowodanowe


Zupa pomidorowa


Składniki:

  • 1kg pręgi wołowej
  • 3 duże marchewki
  • 2pietruszki
  • 1/2 selera średniej wielkości
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 nieduże ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • masło lub gee
  • 1 kg pomidorów lub niezagęszczony przecier pomidorowy dobrej jakości
  • pieprz i sól
  • śmietana, pietruszka lub koperek
  • woda



Wykonanie:

Do 3 litrów wrzątku wsypać tymianek i kurkumę, a następnie wrzucić pręgę wołową, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, obsmażone nad palnikiem cebule, ząbki czosnku. Dodać lubczyk, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotować ok. 30 min. Na patelni, na maśle lub gee, poddusić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dodać do zupy. Można zastosować również nie zagęszczony przecier pomidorowy dobrej jakości w ilości ok. 1-1l. Znów pogotować ok.20.min. Po wystudzeniu i usunięciu pora, cebuli, listków laurowych i ziela angielskiego zupę zmiksować na krem. Na talerzu dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki lub koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Uwaga: Zupa nie może być za kwaśna- pomidory lepiej dodawać partiami i próbować.


Zupa brokułowa

Jeden brokuł opłukać, odciąć różyczki , włożyć je do garnka, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, wlać ok. 1 litra wody , w zależności od wielkości brokułu, posolić i gotować do miękkości, uważając, aby go nie rozgotować. Następnie zmiksować brokuł z parmezanem (w takiej ilości jak lubimy), z czarnym pieprzem i solą. Przed podaniem dodać odrobinę oliwy lub masła oraz natkę pietruszki, sezam lub nasiona słonecznika.


Rosół drobiowo-wołowy

Do 4 litrów wrzątku wsypać pół łyżeczki tymianku i odrobinę kurkumy. Dodać pół kilograma pręgi wołowej, pół kurczaka i ew. skrzydełko z kaczki. Dodać pokrojone 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 duże całe cebule wcześniej opieczone nad palnikiem, 1 pora i 3 pokrojone ząbki czosnku, a także garść suszonych grzybów i 1- 2 liście kapusty włoskiej. Następnie dodać łyżeczkę startego imbiru, odrobinę pieprzu Cayenne, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Dla osób z dużym niedoborem Yang można wlać do rosołu ok. 100 gramów wódki. Rosół gotować ok. 2 -8 godz. A następnie wsypać sol i pieprz do smaku. Na talerzu podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Zupa krem

Przygotować 1.5l wywaru z kurczaka. W garnku podsmażyć na oliwie posiekane: 4 ząbki czosnku, 2 cebule, łodygę selera naciowego. Dodać wybrane warzywa (brokuły, szparagi, szpinak, cukinia, pomidory, kalafior, fasolka szparagowa), smażyć przez 5 min. i następnie przełożyć do wywaru. Przyprawić tymiankiem, natką pietruszki, solą i pieprze i gotować na wolnym ogniu przez 30min. Ostudzić zupę i dodać 1 szklanki mielonego siemienia lnianego. Całość miksować partiami. Wlewać stopniowo jedną szklankę tłustej śmietany (lub 3 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego- jeśli zupa ma być bez nabiału). Mieszać trzepaczką. Przybrać szczypiorkiem lub pietruszką.

Można też:
- po dodaniu śmietany dodać 1 szklanki utartego sera żółtego (najlepszy cheddar).
- z warzyw wybrać szparagi i zastąpić cebulę dwoma posiekanymi porami.
- 1/2 cukinii i 2 marchewki pokrojone w kostkę, a zamiast czosnku i cebuli, dwie posiekane dymki.


Powrót do treści | Wróć do menu głównego